FI 3. Levesek

Tartalom:

  • Általános ismeretek
  • Zöldségleves

 

Általános ismeretek

A levesek szerepe az étkezésben

A magyar konyha levesei még most is igazodnak a hagyományokhoz: tartalmasak és fűszeresek. Napjainkban a szakácskönyvek leves kínálata ugyancsak változatos. Ha azonban nagyító alá vesszük ezeket a leveseket, akkor kiderül, hogy valójában leszűkíthetők néhány alaptípusra, amelyeket megismerve számtalan levesfajtát el tudsz készíteni, ha a kamrádban néhány alapanyag, a szekrényedben több fűszer és a fejedben egy kis fantázia is van hozzá.

A leves lehet:

  • ünnepi étel első vagy második fogása
  • mindennapi menü első fogása
  • tartalmas egytál étel
  • gyors ebéd vagy vacsora.

A levesek az átlagos menüben első helyen állnak, de ha a fogások között hideg előétel szerepel, akkor a leves csak ezután következik.

A levesek fajtái

Híg levesek

Az egyszerű híg levesek olyan levesek, amelyek sűrítés nélkül készülnek húsból és leveszöldségekből. Legfontosabb képviselőjük a húsleves.

Húsleves

A húslevest készítheted:

  • marhahúsból (lábszár, nyak, fartő, velős csont – ha tudsz szerezni)
  • sertéshúsból (karajcsont, tarjacsont, fejhús – ez az orjaleves)
  • szárnyasokból (tyúk – Újházi tyúkleves, csirke-, liba-, kacsa-, pulykaaprólék és/vagy far-hát, különösen jó a pulykanyakból készült húsleves)
  • többféle húsból és csontból

Ha tudsz, vagy megtanulsz jó húslevest készíteni, bármelyikből elkészítheted a fentiek közül. Természetesen vannak olyan húsfélék, amelyekből nem lehet jó húslevest készíteni, mert más célra valók. A jó húsleves készítéséhez a húst mindig hideg vízben kell feltenni, lassan melegíteni és főzni, mert így oldódnak ki jól a hús tápanyagai és íze.

Sűrített levesek

Sűrítő anyaggal (liszt – vagy helyette étkezési keményítő és tojás) készülnek. A sűrítés módszerei:

  • lisztszórás (a párolt leves alapanyag liszttel történő megszórása, felengedése és felforralása)
  • rántás (zsiradékban pirított liszt, vagy ez még kiegészítve valamilyen fűszerrel: fokhagyma, piros paprika, petrezselyem, kapor)
  • habarás (liszt és tejföl vagy tejszín, vagy: tojássárgája és tejföl vagy tejszín)
  • burgonyával történő sűrítés
  • az étel saját anyagával történő sűrítés.

Sűrítéssel készíthető levesek például:

  • Lisztszórással készül a ragu vagy becsinált leves (zöldségek + hús vagy aprólék) és zöldséges levesek (gomba, karfiol, vegyes zöldség, hagyma, zöldborsó, karalábé)
  • Rántással készül: rántott leves, paradicsomleves, bab-, lencse-, sárgaborsó leves
  • Habarással készülnek: a gyümölcslevesek.

A sűrítésnél általános szabály: ha az alapanyagot zsiradékban párolod, akkor liszttel szórd, vagy habard a levest, hogy több zsírt már ne vigyél be a levesbe. Ha főzöd, akkor rántást használj.

A levesfőzés fő szabályai

A levesek nem a 20 -30 perces ételek közé tartoznak, bár van olyan leves, amely ennyi idő alatt elkészül. Nem  a munka sok általában (amíg fő, addig mással is lehet foglalkozni), hanem az idő, ameddig megfőnek. A fő szabályok, amelyeket jó, ha betartasz:

  • lassan forrjon (az erősen forralt leves nem lesz jó ízű, különösen fontos ez a húslevesnél, amely gyorsan főzve még zavaros is lesz)
  • személyenként 2-3 dl víz szükséges, a főzés közben  elpárolgott vizet pótolni kell
  • sűrítés kötőanyaggal végezhető (liszt, étkezési keményítő): 1 teáskanál/személy (lehet, hogy kevesebb – attól függően, milyen sűrűre szeretnéd készíteni
  • sűrítés után a levest néhány percig forralni kell, hogy a sűrítéshez használt liszt íze eltűnjön (különösen fontos ez a habarásnál és lisztszórásnál, amikor nyers lisztet juttatsz a levesbe)

Zöldségleves virslivel

Ez a zöldségleves rántással, a nagy mumussal készült. A rántás a levesek (és főzelékek) sűrítésének egyik módja. Meg fogod látni, hogy pofon-egyszerű, főleg levesek esetében, ahol 1 – 2dl víz nem nagyon számít. Mivel virslivel és csipetkével készült, szinte egytál-ételnek is tekinthető.

Zöldségleves tálalva 1

Zöldségleves

Hozzávalók

4 személyre

A leveshez:

  • 2 – 3 szál sárgarépa
  • 2 – 3 szál fehér répa
  • 1/8 rész zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 10 dkg  zöldborsó vagy zöldbab (mirelit és kb. fél maréknyi)
  • 2 db közepes krumpli
  • 4 db virsli
  • 10 dkg csipetke
  • 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz (a vízhez 1 lapos teáskanál Vegeta Naturella)
  • 1 csokor petrezselyem

A rántáshoz:

  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt

Bevásárlólista

  • 2 – 3 szál sárgarépa
  • 2 – 3 szál fehér répa
  • 1 db zeller
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg  zöldborsó
  • 2 db közepes krumpli
  • 4 db virsli
  • 10 dkg csipetke
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, ételízesítő, liszt

Megjegyzések:

  • Ha valamiből van még kevés zöldség maradék (például néhány rózsa karfiol vagy brokkoli, azt is nyugodtan bele teheted.
  • A petrezselyem szára felaprítva szintén belekerülhet a levesbe. Párold a zöldségekkel együtt.
  • A csipetkét vásárold meg készen. Később majd megmutatom, hogyan kell elkészíteni.

Előkészítés

  • A krumplit, a sárgarépát és fehérrépát megtisztítod, kis kockákra vágod.
    Krumpli feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

  • A hagymát és a petrezselymet felaprítod.

A zöldségleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megfuttatod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Ráteszed a sárgarépát, fehérrépát és zellert.

    Sárgarépa, fehérrépa hozzáadása

    Sárgarépa, fehérrépa hozzáadása

  3. Megsózod. Kissé lepirítod. (A lepirított sárgarépától a levesnek szép sárga színe lesz.) Ez vagy 10 percig fog tartani. Ezalatt a zöldségek félig megpuhulnak.
  4. Hozzáadod a zöldborsót.

    Zöldborsó hozzáadása

    Zöldborsó hozzáadása

  5. Hozzá teszel fél deci vizet.
  6. Párolod 10 percig.
  7. Közben felvágod a virslit.
  8. Hozzá öntesz vizet (2 dl-t tégy félre a rántás felengedéséhez).
  9. Beleteszed a krumplit és a csipetkét és főzöd további 10 percig. A csipetke lassan fő meg, ezért kell időben a leveshez adni.

    Krumlpli és csipetke hozzáadása

    Krumpli és csipetke hozzáadása

  10. Közben elkészíted a rántást. A zsíron megpirítod a lisztet, majd a maradék hideg vízzel felengeded és egyenletesre kevered (dolgozz gyorsan, mert különben a rántás összecsomósodhat).
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

  11. Öntsd bele a levesbe és keverd meg. Ha mégis csómós lett, szűrőkanálon nyomd át a levesbe.

    Leves felengedése

    Leves felengedése

  12. Beleteszed a virsli karikákat. Felforralod, rászórod a petrezselyem zöldet és a leves elkészült.
    Virsli belefőzve

    Virsli belefőzve

    Petrezselyemmel

    Petrezselyemmel

Megjegyzések:

  • A sűrítést rántás nélkül is elvégezheted. Vegyél ki a levesből 3 dl-t. Tedd egy turmix gépbe, pépesítsd el, majd öntsd vissza a levesbe. Botmixerrel is elvégezheted ezt a műveletet, de akkor a leves sűrűjével dolgozz.
  • Virsli nélkül is elkészítheted.
  • Hússal készítve ragu leves lesz belőle.

Elkészítési idő:

  • Zöldségek feldarabolása: 10 perc
  • Párolás, főzés: 30 perc
  • Rántás, felforralás: 5 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

Melegen tálald. Tejföllel még gazdagíthatod.

Zöldségleves tálalva 1

Zöldségleves tálalva 1

Zöldségleves tálalva 2

Zöldségleves tálalva 2

A zöldségleveshez hasonlóan készíthetsz gombalevest, krumplilevest.