FI 6. Köretek

Tartalom:

  • Általános ismeretek
  • Párolt rizs egyszerűen.

 

Általános ismeretek

Általános ismeretek

Köretnek nevezzük gyűjtő néven azokat az ételféleségeket (a mártások kivételével), amelyeket húsokhoz, halakhoz – ugyanazon a tányéron – tálalunk. körítünk. Ezt a kifejezést inkább csak a magyar konyha használja, bár sok olyan köret van, amelyeket a külföldi konyháktól vettünk át.

A köretek kiválasztása

A hús és köret megfelelő párosítása fokozza az étel élvezeti értékét, de ha a hús és köret nem illenek össze, akkor le is ronthatja azt. Ezért érdemes néhány alapszabályt betartani a köretek tervezésénél és készítésénél.

Alapszabályok

  • Mártással tálalt húsokhoz száraz köret való, mártás nélküli húsokhoz viszont  mártás  illik.
  • Vannak ételek, amelyhez szigorú szabályok írják elő a köreteket. Ilyen például, hogy a sertéshúsból, csirkéből, halból készült pörköltekhez és paprikásokhoz nokedli (galuska) illik, a marha- és birka pörkölthöz viszont sós vízben főtt burgonya vagy tarhonya való. Esetenként bizonyos köreteket nem szabályok írnak elő, hanem hagyományokon alapulnak. Ropogós malacsülthöz párolt káposzta és sült krumpli vagy krumplipüré dukál.
  • Mártással készült húsokhoz jó köret a zsemlegombóc és a kifőtt makaróni, spagetti vagy más tésztaféle.
  • Sült húshoz, natúrszelethez lehet adni párolt rizst, zöldséget, gyümölcsöt. Szárnyasokhoz jól illik a burgonya vagy almapüré, libához, kacsához finom a párolt káposzta.
  • Fontos még a főétel és a hozzá adott köret aránya. Ha túl kevés, nem elégíti ki az étvágyat, ha túl sok, elnyomja a főételt.

A köretek csoportosítása

A köreteket sokféleségük miatt érdemes csoportokba sorolni, hogy könnyebb legyen az eligazodás. Sok esetben lehet találkozni a következő csoportosítással:

  • hagyományos köretek (burgonyából készült köretek, rizs, kifőtt tészta, nokedli)
  • angolos köretek (vajban párolt zöldségek, gyümölcsök)
  • franciás köretek
  • lengyel típusú köretek
  • sült zöldségek
  • saláták.

A három külföldi típusú köret szerepel a főzelékeknél is, mint főzelék-féleség (főzeléknövényből készülnek), de a mi fogalmaink szerint inkább a köretekhez sorolhatók.

Én a következő csoportosítást készítettem:

  • burgonyából készíthető köretek (a burgonya ugyan zöldség, de annyiféle köret készíthető belőle, hogy célszerű külön csoportba sorolni)
  • gabonafélékből készíthető köretek
  • tésztafélék, mint köretek (mint feldolgozott gabonák)
  • zöldségköretek
  • gyümölcsökből készíthető köretek
  • saláták.

Mivel az ételek egy része más  ételcsoportba is besorolható, ezért ilyen esetekben hivatkozom más fejezetekre. A saláták az én rendszeremben – részben sokféleségük, részben készítési módjuk miatt – külön fejezetet képeznek.

Köretféleségek

Itt csak felsorolás mélységben foglalkozunk vele, hogy lásd, ez az ételcsoport milyen sok köretet tartalmaz. A felsorolás nem lesz teljes, csak a leggyakoribbakat fogja tartalmazni. Később, ha szeretnéd folytatni a tanulást, találkozol majd velük.

Burgonya köretek:

  • petrezselymes burgonya
  • sós burgonya
  • tört burgonya
  • burgonyapüré
  • pirított burgonya
  • hasáb burgonya
  • kocka burgonya
  • burgonyakrokett
  • tócsni
  • édesburgonya köretek
  • csicsóka köret

Gabonafélékből készíthető köretek:

  • párolt rizs, -kuszkusz, -bulgur, -köles, -guinoa
  • puliszka

Tésztafélékből készíthető köretek:

  • nokedli (galuska)
  • kifőtt tésztafélék
  • tarhonya
  • zsemlegombóc

Zöldségköretek:

  • párolt zöldségek: zöldborsó, -sárgarépa, -zöldbab, -spárga, -kelbimbó
  • sült zöldségek: sütőtök, cékla, sárgarépa, cukkini, padlizsán és  vegyesen
  • főzelék-köretek, pürék: spenót, sóska, cékla

Gyümölcsökből készíthető köretek:

  • párolt szilva
  • párolt alma
  • párolt körte
  • párolt ananász

Saláták:

  • sopszka saláta
  • görög saláta
  • nizzai saláta
  • cézár saláta
  • különféle vegyes zöldségsaláták

Párolt rizs

Hozzávalók

4 személyre

  • 20 dkg rizs (lehet, hogy 16 vagy 12 dkg is elég)
  • 4 dl víz vagy alaplé (zöldség vagy csirke)
  • só : víznél kb. 1 mokkás kanál (illetve ílésed szerint, vagy mennyire sós az alaplé)

Előkészítés

  • Mielőtt a párolt rizs készítését elkezded, a rizst ki kell mérned (térfogatra), mert a párolás után kétszeres mennyiségű folyadékot kell majd hozzáadnod.

Utána folyó vízben alaposan leöblíted és lecsepegteted.

Párolt rizs készítése tűzhelyen

A legegyszerűbb készítési módját ismerheted meg itt. Ez akár a főtt rizs nevet is kaphatná, mivel nemcsak gőzben, hanem kezdetben vízben történik az elkészítés.

  1. A megmosott rizst egy lábasba teszed.

    Rizs főzés előtt

    Rizs főzés előtt

  2. Hozzáadsz kétszeres mennyiségű forró alaplevet vagy vizet (vízforraló!) ételízesítővel) és kb. 2 dekányi vajat.

    Víz fűszerek és vaj hozzáadása

    Víz fűszerek hozzáadása

  3. Amikor a vaj a meleg víztől megolvad, az egészet átkevered.

    Összekeverés

    Vaj hozzáadása és összekeverés

  4. Lefeded és nagyon alacsony hőfokon hagyod főni-párolódni, amíg a rizs megpuhul. Olyan edény tetejére is teheted, amelyben éppen főzöl vagy párolsz valami mást. Szükség szerint adhatsz még kevés vizet hozzá.

    Párolás1

    Párolás1

  5. Tetejét egy konyharuhával lefedheted, hogy jobban tartsa a meleget.
    Párolás 2

    Párolás 2

    Párolt rizs készen

    Párolt rizs készen

Elkészítési idő: 20 perc.

Párolt rizs tálalása

Párolt rizs ananászos csirkemellhez

Párolt rizs ananászos csirkemellhez

Párolt rizs töltött csirkéhez

Párolt rizs töltött csirkéhez

Hasonló módon készíthetsz köretként kuszkuszt, tarhonyát (ez utóbbit előtte meg is piríthatod).