Tartalom:
- Általános ismeretek
- Párolt rizs egyszerűen.
Általános ismeretek
Általános ismeretek
Köretnek nevezzük gyűjtő néven azokat az ételféleségeket (a mártások kivételével), amelyeket húsokhoz, halakhoz – ugyanazon a tányéron – tálalunk. körítünk. Ezt a kifejezést inkább csak a magyar konyha használja, bár sok olyan köret van, amelyeket a külföldi konyháktól vettünk át.
A köretek kiválasztása
A hús és köret megfelelő párosítása fokozza az étel élvezeti értékét, de ha a hús és köret nem illenek össze, akkor le is ronthatja azt. Ezért érdemes néhány alapszabályt betartani a köretek tervezésénél és készítésénél.
Alapszabályok
-
Mártással tálalt húsokhoz száraz köret való, mártás nélküli húsokhoz viszont mártás illik.
-
Vannak ételek, amelyhez szigorú szabályok írják elő a köreteket. Ilyen például, hogy a sertéshúsból, csirkéből, halból készült pörköltekhez és paprikásokhoz nokedli (galuska) illik, a marha- és birka pörkölthöz viszont sós vízben főtt burgonya vagy tarhonya való. Esetenként bizonyos köreteket nem szabályok írnak elő, hanem hagyományokon alapulnak. Ropogós malacsülthöz párolt káposzta és sült krumpli vagy krumplipüré dukál.
-
Mártással készült húsokhoz jó köret a zsemlegombóc és a kifőtt makaróni, spagetti vagy más tésztaféle.
-
Sült húshoz, natúrszelethez lehet adni párolt rizst, zöldséget, gyümölcsöt. Szárnyasokhoz jól illik a burgonya vagy almapüré, libához, kacsához finom a párolt káposzta.
- Fontos még a főétel és a hozzá adott köret aránya. Ha túl kevés, nem elégíti ki az étvágyat, ha túl sok, elnyomja a főételt.
A köretek csoportosítása
A köreteket sokféleségük miatt érdemes csoportokba sorolni, hogy könnyebb legyen az eligazodás. Sok esetben lehet találkozni a következő csoportosítással:
- hagyományos köretek (burgonyából készült köretek, rizs, kifőtt tészta, nokedli)
- angolos köretek (vajban párolt zöldségek, gyümölcsök)
- franciás köretek
- lengyel típusú köretek
- sült zöldségek
- saláták.
A három külföldi típusú köret szerepel a főzelékeknél is, mint főzelék-féleség (főzeléknövényből készülnek), de a mi fogalmaink szerint inkább a köretekhez sorolhatók.
Én a következő csoportosítást készítettem:
- burgonyából készíthető köretek (a burgonya ugyan zöldség, de annyiféle köret készíthető belőle, hogy célszerű külön csoportba sorolni)
- gabonafélékből készíthető köretek
- tésztafélék, mint köretek (mint feldolgozott gabonák)
- zöldségköretek
- gyümölcsökből készíthető köretek
- saláták.
Mivel az ételek egy része más ételcsoportba is besorolható, ezért ilyen esetekben hivatkozom más fejezetekre. A saláták az én rendszeremben – részben sokféleségük, részben készítési módjuk miatt – külön fejezetet képeznek.
Köretféleségek
Itt csak felsorolás mélységben foglalkozunk vele, hogy lásd, ez az ételcsoport milyen sok köretet tartalmaz. A felsorolás nem lesz teljes, csak a leggyakoribbakat fogja tartalmazni. Később, ha szeretnéd folytatni a tanulást, találkozol majd velük.
Burgonya köretek:
- petrezselymes burgonya
- sós burgonya
- tört burgonya
- burgonyapüré
- pirított burgonya
- hasáb burgonya
- kocka burgonya
- burgonyakrokett
- tócsni
- édesburgonya köretek
- csicsóka köret
Gabonafélékből készíthető köretek:
- párolt rizs, -kuszkusz, -bulgur, -köles, -guinoa
- puliszka
Tésztafélékből készíthető köretek:
- nokedli (galuska)
- kifőtt tésztafélék
- tarhonya
- zsemlegombóc
Zöldségköretek:
- párolt zöldségek: zöldborsó, -sárgarépa, -zöldbab, -spárga, -kelbimbó
- sült zöldségek: sütőtök, cékla, sárgarépa, cukkini, padlizsán és vegyesen
- főzelék-köretek, pürék: spenót, sóska, cékla
Gyümölcsökből készíthető köretek:
- párolt szilva
- párolt alma
- párolt körte
- párolt ananász
Saláták:
- sopszka saláta
- görög saláta
- nizzai saláta
- cézár saláta
- különféle vegyes zöldségsaláták
Párolt rizs
Hozzávalók
4 személyre
- 20 dkg rizs (lehet, hogy 16 vagy 12 dkg is elég)
- 4 dl víz vagy alaplé (zöldség vagy csirke)
- só : víznél kb. 1 mokkás kanál (illetve ílésed szerint, vagy mennyire sós az alaplé)
Előkészítés
- Mielőtt a párolt rizs készítését elkezded, a rizst ki kell mérned (térfogatra), mert a párolás után kétszeres mennyiségű folyadékot kell majd hozzáadnod.
Utána folyó vízben alaposan leöblíted és lecsepegteted.
Párolt rizs készítése tűzhelyen
A legegyszerűbb készítési módját ismerheted meg itt. Ez akár a főtt rizs nevet is kaphatná, mivel nemcsak gőzben, hanem kezdetben vízben történik az elkészítés.
- A megmosott rizst egy lábasba teszed.
- Hozzáadsz kétszeres mennyiségű forró alaplevet vagy vizet (vízforraló!) ételízesítővel) és kb. 2 dekányi vajat.
- Amikor a vaj a meleg víztől megolvad, az egészet átkevered.
- Lefeded és nagyon alacsony hőfokon hagyod főni-párolódni, amíg a rizs megpuhul. Olyan edény tetejére is teheted, amelyben éppen főzöl vagy párolsz valami mást. Szükség szerint adhatsz még kevés vizet hozzá.
- Tetejét egy konyharuhával lefedheted, hogy jobban tartsa a meleget.
Elkészítési idő: 20 perc.
Párolt rizs tálalása
Hasonló módon készíthetsz köretként kuszkuszt, tarhonyát (ez utóbbit előtte meg is piríthatod).