Haladó kreatív online főzőtanfolyam: szerkezete eltér a szokásos főzőtanfolyamoktól. Míg a szokásos tanfolyamok az ételeket általában étel-fajtánként csoportosítva tárgyalják, addig ebben a tanfolyamban az ételek csoportosítása a főzésben alkalmazott módszerek: főzés, párolás, pirítás, sütés alapján történik. Ez lehetővé teszi u. n. mintareceptek készítését, amelyek alapján más, hasonló módszerrel készülő ételek is elkészíthetők. A mintegy 60 mintarecept alapján jelenleg közel 250 étel készítése válik lehetővé
A HKF Haladó kreatív főzőtanfolyam szerkezete
A Haladó kreatív főzőtanfolyam felépítése
- 1.Modul:
- KF 1. Bevezetés
2. Modul: Konyhai alapismeretek és alapműveletek
- KF 2.01 Az alapanyagok előkészítése
- KF 2.02 Az ételkészítés alapműveletei
- KF 2.03 Alaplevek
- KF 2.04 Fűszerek
- KF 2.05 A főzés eszközei
3. Modul: Főzés, sütés, receptek
- KF 3.01 Levesfőzés bő vízben
- KF 3.02 Levesfőzés bő lében, sűrítés
- KF 3.03 Levesfőzés számított lében
- KF 3.04 Főzelékek főzése rövid lében
- KF 3.05 Saláták nyers és főzött alappal
- KF 3.06 Pürék és mártások rövid lében
- KF 3.07 Ételkészítés párolással
- KF 3.08 Párolással és pirítással készíthető ételek
- KF 3.09 Sütés bő zsiradékban
- KF 3.10 Sütés kevés zsiradékban
- KF 3.11 Sütés zsiradék nélkül sütőben/1. (Zöldséges ételek)
- KF 3.12 Gyúrással készíthető tészták
- KF 3.13 Keveréssel, kelesztéssel készíthető tészták
- KF 3.14 Sütés zsiradék nélkül sütőben/2. (Sütemények)
- KF 3.15 Ételek készítése sütés-főzés nélkül
4. Modul: Menü és bevásárló lista
- KF 4.01 Heti menü tervezése
- KF 4.02 Bevásárlólista
- KF 4.03 A tanfolyamban szereplő receptek jegyzéke
A Haladó kreatív főzőtanfolyam leckéinek szerkezete:
- Általános ismeretek
- Receptek
- Kiegészítő anyagok
- Gyakorlat
Általános ismeretek
Az általános ismeretek olyan tudnivalókat tartalmaznak, ami megkönnyíti a konyhai munka megszervezését, az ételek elkészítését – sőt meg is gyorsítja azt.
Receptek
A receptek kiválasztása:
A receptek kiválasztásánál arra törekedtem, hogy különféle ételkészítési technikák és étel-fajták szerepeljenek bennük, azaz elkészítésük után minél szélesebb körű ismeretanyag birtokába juss.
Jellemzőik:
- kipróbáltak
- egy jól bevált séma szerint készültek
- részletesek, felhívja a figyelmet a buktatókra
- a megértéshez megfelelő számú képet is tartalmaznak.
A receptek szerkezete:
A recept megnevezése
- Hozzávalók, bevásárlólista
- Előkészítő munkák
- Az étel elkészítése és az elkészítéshez szükséges idő
- Az étel tálalása
Kiegészítő anyagok
A kiegészítő anyagok fogalommeghatározásokat, a tanultakra vonatkozó ellenőrző kérdéseket és a gyakorlati munkához kapcsolódó gyakorlati tanácsokat tartalmaznak.
Gyakorlatok
A gyakorlati rész lényegében a receptek elkészítésére vonatkozó javaslatokat tartalmazza, egyes esetekben teret engedve bizonyos kombinációknak és a kreativitásnak.
Munkavégzés
A munkát kényelmesen, saját időbeosztással, a saját konyhádban végezheted el és elvégzése alatt (nincs időkorlát) e-mailen történő kommunikációval – amennyiben igényled – segítségedre leszek. Minden ismeretet átadok neked, ami birtokomban van. Semmit nem fogok elhallgatni. Próbáld meg, hogy hetente 1, esetleg 2 mintarecet szerint ételt készíts el, akkor a tanfolyam elvégzése körülbelül 1 évig tart majd. Közben folyamatosan készíts olyan ételeket is, amelyeket a mintarecept alapján el tudsz készíteni. Így egy év alatt elég nagy gyakorlatot szerezhetsz a kreatív főzésben.
A Haladó kreatív főzőtanfolyamot itt vásárolhatod meg.
Tartalomjegyzék
Modulok
KF1. Bevezetes
Lecke
KF2. Konyhai alapismeretek és alapműveletek
Leckék
KF3. Főzés
Leckék
- KF 3.01 Levesfőzés bő vízben
- KF 3.02 Levesfőzés bő lében, sűrítés
- KF 3.03 Levesfőzés számított lében
- KF 3.04 Főzelékek főzése rövid lében
- KF 3.05 Saláták nyers és főzött alappal
- KF 3.06 Pürék és mártások rövid lében
- KF 3.07 Párolás – levesek, főzelékek, köretek
- KF 3.08 Párolás és pirítás
- KF 3.09 Sütés bő zsiradékban
- KF 3.10 Sütés kevés zsiradékban
- KF 3.11 Sütés zsiradék nélkül
- KF 3.12 Gyúrt tészták
- KF 3.13 Kevert és kelt tészták
- KF 3.14 Sütemények
- KF 3.15 Sütés-főzés nélkül készülő ételek