FI 10. Sütemények

Tartalom:

  • Általános ismeretek
  • Almáspite

 

Általános ismeretek

A sütemények csoportosítása kétféle módon történhet:

  • készítésük módja szerint
  • alaptésztájuk fajtája szerint

A süteményeket, édességeket és desszerteket készítésük módja szerint az alábbi csoportokba oszthatjuk:

  • Sütemények
  • Felfújtak, pudingok
  • Krémek
  • Öntetek
  • Fagylaltok
  • Gyümölcskészítmények

A sütemények – alaptésztájukat figyelembe véve – tovább csoportokra bonthatók:

  • Omlós tészták
  • Felvert tészták
  • Kevert tészták
  • Rétestészta
  • Vajastészta (hajtogatott, leveles)
  • Égetett tészták (fánkok)
  • Sodók (édes mártások)
  • Egyéb édességek

Ebben a tanfolyamban az omlós  tésztákkal foglalkozunk.

Omlós tészták

Az omlós tészták klasszikus összetéte:

  • 3 rész liszt
  • 2 rész vaj
  • 1 rész porcukor
  • 1 – 2 tojás

Az elkészítés alaplépései:

  • liszt és hideg vaj összemorzsolása
  • porcukor, tojás és járulékos anyagok hozzáadása
  • összedolgozás, formázás, pihentetés
  • formázás, töltelék hozzáadása, sütés

A klasszikus összetétel a későbbi korok követelményeinek megfelelően (kevesebb zsiradék és kevesebb cukor) kissé megváltdozott. A vaj egy részét tejföl, tej, esetleg olaj vagy víz helyettesíti és ennek egyensúlyozására egyes tésztafélékben megjelent a sütőpor is. Így az omlós tésztákból származtatható süteménytészták összetétele a fentitől kisebb-nagyobb mértékben eltér. Ezt fogod látni a recepteknél.

A vaj egy részének helyettesítése – a vaj meglehetősen magas ára miatt – nemcsak könnyebbé, hanem olcsóbbá is teszi a fenti tésztaféléket.

Az omlós tészták fajtái:

  • lepény
  • pite
  • linzer
  • omlós élesztős tésszták

Az omlós tészták ismert képviselői:

  • Piték, lepények (almás- és más gyümölcsös piték, Rákóczi túrós lepény)
  • Linzerek (szaggatott  vagy rácsos linzer)
  • Omlós élesztős tészták (bejgli, pozsonyi kifli

 

Almás pite

Almáspite

Almáspite

Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

A  pite tésztához (egy közepes – kb. 35×20 cm-es – tepsihez)

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4-5 dkg porcukor (2-3 evőkanál)
  • 2 tojás (vagy 1 tojás és 1 sárgája)
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja (nem feltétlenül szükséges)

A töltelékhez:

  • 1,5 – 2 kg alma
  • 2-4 evőkanál cukor
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 db citrom
  • 2 kg alma

Emlékeztető: porcukor, só, kristálycukor, zsemlemorzsa, őrölt fahéj

Előkészítés

  • Az almát megmosod, egészben meghámozod és vékony szeletekre legyalulod (Ne vágd fel darabokra,  egészben sokkal könnyebb a gyalulás: először a négy oldalt, a végén a a magház körül.) Rányomod a citrom levét és hozzákeverd a cukrot. Állni hagyod (levet fog ereszteni, ami iható, mert a pitéhez nincs rá szükség), majd kinyomkodod.

    Alma töltelék

    Alma töltelék

  • A tepsit kivajazod és ráteszel egy sütőpapírt (ha nincs, akkor megszórod vékonyan liszttel – régebben, amikor nem volt sütőpapír, így készítették elő.
  • Előkészíted a tészta hozzávalóit.
  • A porcukrot szűrőkanálon átnyomkodod, hogy ne legyen csomós (egyébként cukorcsomók maradhatnak a tésztában).

Almás pite készítése

  1. A lisztet gyúrólapra halmozod és összekevered a sütőporral.
  2. A vajat rádarabolod a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodod. A vaj legyen hideg és dolgozz gyorsan, mert különben a vaj felolvad, és a végeredmény nem omlós, hanem porhanyós tészta lesz.
  3. Összekevered a liszttel, majd utána kézzel szétmorzsolod.
  4. Ráteszed a porcukrot, a citromhéjat, a csipet sót és kézzel jól összekevered. Púposra halmozod és a közepébe lyukat készítesz. Ebbe teszed a tojást és a tejfölt.

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  5. A tojásokat és tejfölt egy villával jól összekevered.
  6. Hozzákevered a lisztet és az egészet jól formálható tésztává gyúrod. Ha ragadna, tegyél hozzá egy kis lisztet. (Az a tapasztalatom, hogy egy kicsit ragadós tésztából sokkal könnyebb jó állagút gyúrni, mint egy keményebbe még tejfölt beledolgozni.)

    Hozzávalók összegyúrva

    Hozzávalók összegyúrva

  7. A tésztából két cipót formálsz, letakarod és 10-15 percig pihenteted. Utána könnyebb lesz vele dolgozni.
    Tészta két cipóban

    Tészta két cipóban

    Pihentetés

    Pihentetés

  8. A gyúrólapot meghinted kevés liszttel, ráteszed az egyik cipót és kinyújtod szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsid.
  9. Beleteszed a tepsibe (csavard fel a sodrófára, akkor nem fog elszakadni). A széleket rányomkodod a tepsi oldalára úgy, hogy a tésztának egy kis pereme legyen. Ha a töltelék nem érintkezik a tepsi oldalával, sokkal könnyebb lesz sütés után kitakarítani.)

    Alsó lap tepsiben

    Alsó lap tepsiben

  10. A tészta tetejét megszórod a zsemlemorzsával (ez fogja felszívni a fölösleges az esetleg még az almában levő kevés levet).

    Alsó lap zsemlemorzsával megszórva

    Alsó lap zsemlemorzsával megszórva

  11. Az almát kinyomkodod és egyenletesen elosztva a tésztára rakod. Tetejét megszórod a fahéjjal (lehet még vágott dióval).
    Töltelék felrakva

    Töltelék felrakva

    Fehéjjal megszórva

    Fehéjjal megszórva

  12. Kinyújtod a másik cipót és az alma tetejére rakod. A tészta széleit a tepsi oldalára nyomkodod.

    Felső lap feltéve, megszurkálva

    Felső lap feltéve, megszurkálva

  13. A tetejét megkenheted felvert tojással, tejföllel, de ez nem kötelező, mert a kész süteményt megszórhatod porcukorral.  Villával megszurkálod, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.
  14. 175 fokon, 40 perc. Alsó-felső sütést használhatsz, hiszen csak alul és felül kell megsülnie. Az alma közben megpárolódik. Lehet, hogy gyorsabban kész lesz, ez függ attól, mekkora a tepsid, azaz, hogy milyen vastag a tészta. Amikor kész, pár percig nyitott ajtóval a sütőben hagyod. Utána kiveszed.

    Almáspite megsütve

    Almáspite megsütve

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 10 perc
  • Alma hámozása, lereszelése: 20 perc
  • Tészta összeállítása: 20 perc
  • Tepsibe rakás: 10 perc
  • Sütés: 40 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összesen: 100 perc (ebből munka: 60 perc)

Tálalás

Amikor kihűlt, a széleket kb. 1 cm-es vastagságban levágod. A belső részt négyzetes vagy téglalap alakú szeletekre vágod és tálra vagy kistányérokra rakod.

Almáspite

Almáspite

Hasonló módon készíthetsz cseresznyés, meggyes vagy szilvás pitét (ezeknél a magokat kell a gyümölcsből eltávolítani).