Tartalom:
- Általános tudnivalók
- Paprikás csirke
Általános tudnivalók
A húst adó állatokról röviden
A húsételek többféle állat húsból készülhetnek. Az állatok alapvetően két nagy csoportra oszthatók:
- háziállatok és
- vadak.
A hazánkban nevelt háziállatok leggyakoribb fajtái:
- szárnyasok (csirke és tyúk, kacsa, liba, pulyka)
- négylábúak (házinyúl, malac és sertés, borjú és marha, bárány és birka).
Ebben a tanfolyamban a csirkéből készült ételekkel foglalkozunk.
A csirke részei
A csirkét a következő részekre szokás bontani:
- mell
- comb (alsó és felső comb)
- szárny
- far-hát
- aprólék (máj, zúza, szív, nyak)
- lábak
A csirkehús előkészítése sütéshez, főzéshez
-
Az egész csirkéről és a far-hátról még mosás előtt el kell távolítani a faggyúzó mirigyet, amely a farokrész felett található. A következő lépés a tollmaradványok kiszedése és a sárga bőrmaradványok lekaparása (a lábakon). Amikor ez megtörtént, az egész szárnyast vagy darabokat folyó víz alatt meg kell mosni. Ezután következik az állat feldarabolása és kicsontozása. Általában a mellet és a felső combot szokás kicsontozni.
-
Az egészben sütött csirke hasüregét alaposan ki kell mosni.
- A csirkét lehet egészben is sütni, talán egy kicsit mutatósabb, ha egészben teszed a tálra, de darabokban sokkal könnyebb és gyorsabban elkészül. Ilyenkor egyszerűbb, ha már darabokban vásárolod a család ízlésének és étvágyának megfelelően.
A csirkehús elkészítési módjai
A csirke sokféle módon elkészíthető, leggyakoribb készítési módok:
- sütve egészben és darabokban – különféle módon ízesítve, fűszerezve
- töltve és sütve egészben, mellet, combot
- rántva darabokban (a mell-részekl és a felső comb kicsontozva gyorsabban sül)
- a csirkemell darabokban különféle zöldségekkel vagy szalonnába göngyölve
- pörköltnek (minden rész beletehető, de lehet combból – akár kettévágba – a mell egymagában erre nem alkalmas
- paprikásnak (mint a pörkölt).
Paprikás csirke
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 db csirkecomb (lehet egyben hagyni, de jobb szétvágni kétfelé)
- 4 db csirkeszárny (adagoktól függően)
- 2 fej hagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1 db zöldpaprika (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
- 1 db paradicsom (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- só
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Megjegyzés:
Egész csirkét vásárolhatsz, minden darabját felhasználhatod. A csontos részektől, mint a far-hát nagyon jó ízű lesz az étel.
Bevásárlólista
- 4 db csirkecomb
- 4 db csirkeszárny
- 2 fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 kis doboz tejföl
Emlékeztető: zsír, liszt, piros fűszerpaprika, só
Megjegyzések:
- Szükség esetén – főleg télen – a zöldpaprika és paradicsom helyettesíthető még pl. eltett lecsó alapanyaggal vagy ha ez sincs, piros-arany krémmel.
- A csirke far-hátát is felhasználhatod az étel készítéséhez. Ezek a csontos részek az ízt még javítják.
- A képeken csirkecombokból készült ételt láthatsz.
Előkészítés
- A csirkedarabokat átnézed, ha szükséges, megtisztítod, leöblíted és a combokat – ha úgy gondolod – ketté vágod.
- A hagymát felaprítod.
- A paprikát, paradicsomot megmosod. A paprikát, magházát kivéve karikákra vagy szeletekre vágod. A paradicsom héját (ha kényes vagy rá) forró vízbe mártás után lehúzod, félbe vagy kisebb darabokra vágod.
Elkészítés
- A hagymát zsíron üvegesre párolod. Ne pirítsd, mert akkor nem fő szét és nem sűríti a szaftot.
- Vedd le a tűhelyről, tedd bele a piros paprikát, kevés vizet, keverd össze. Kész a paprikás csirke alap.
- Tedd az alapra a húsokat, a paprikát és paradicsomot, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi a csirkedarabokat ellepi.
- A víz hozzátétele előtt át lehet forgatni az alapban addig, amíg a csirkedarabok felületén elszíneződés keletkezik. Ez azonban nem szükségszerű. Ha azt szeretnéd, hogy a szaft nagyon jóízű legyen, akkor csak öntsd rá a vizet.
- Sózd meg ízlés szerint.
- Fedő alatt nagyon lassan párold addig, amíg a hús megpuhul. Ne kevergesd, csak rázogasd meg időnként, mert kevergetés esetén a csirkedarabok széteshetnek. Leégni nem fog, mert elég sok folyadék van rajta.
- Mielőtt a csirke megfő, készítsd el a habarást. A tejfölben keverd el alaposan a lisztet, majd egy-egy evőkanál csirkelé hozzáadása után keverd át. Annyi lét adj hozzá, hogy jól önthető legyen.
- Amikor a csirke megpuhult, add hozzá a habarást (ezt a sűrítsi módot már megismerted a zöldbabfőzelék készítésénél). Óvatosan keverd el, rázogasd meg (ne kevergesd, mert a hús könnyen leválik a csontról) és forrald fel (ez azért kell, hogy a liszt megfőljön – különben liszt ízű lesz a szaft). Ezzel el is készült a csirkepaprikás.
Elkészítési idő:
- Csirke, hagyma, zöldpaprika tisztítása. feldarabolása: 15 perc
- Hagyma dinsztelése: 5 perc
- Főzés: 45 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 75 perc
Paprikás csirke tálalása
Nokedli a leginkább hozzá illő köret (esetleg valamilyen tésztaféle, de a krumplit és rizst felejtsd el). Savanyúság nem illik hozzá. Ha mégis valami zöldfélét szeretnél, legyen fejes saláta.
A paprikás csirkéhez hasonlóan készíthető ételek: sertéspörkölt, gombapörkölt, paprikás krumpli (ez utóbbi kettőben a húst a gomba illetve a krumpli helyettesíti).