FI 5. Húsételek

Tartalom:

  • Általános tudnivalók
  • Paprikás csirke

 

Általános tudnivalók

A húst adó állatokról röviden

A húsételek többféle állat húsból készülhetnek. Az állatok alapvetően két nagy csoportra oszthatók:

  • háziállatok és
  • vadak.

A hazánkban nevelt háziállatok leggyakoribb fajtái:

  • szárnyasok (csirke és tyúk, kacsa, liba, pulyka)
  • négylábúak (házinyúl, malac és sertés, borjú és marha, bárány és birka).

Ebben a tanfolyamban a csirkéből készült ételekkel foglalkozunk.

A csirke részei

A csirkét a következő részekre szokás bontani:

  • mell
  • comb (alsó és felső comb)
  • szárny
  • far-hát
  • aprólék (máj, zúza, szív, nyak)
  • lábak
A csirke részei

A csirke részei

 

A csirkehús előkészítése sütéshez, főzéshez

  • Az egész csirkéről és a far-hátról még mosás előtt el kell távolítani a faggyúzó mirigyet, amely a farokrész felett található. A következő lépés a tollmaradványok kiszedése és a sárga bőrmaradványok lekaparása (a lábakon). Amikor ez megtörtént, az egész szárnyast vagy darabokat folyó víz alatt meg kell mosni. Ezután következik az állat feldarabolása és kicsontozása. Általában a mellet és a felső combot szokás kicsontozni.
  • Az egészben sütött csirke hasüregét alaposan ki kell mosni.
  • A csirkét lehet egészben is sütni, talán egy kicsit mutatósabb, ha egészben teszed a tálra, de darabokban sokkal könnyebb és gyorsabban elkészül. Ilyenkor egyszerűbb, ha már darabokban vásárolod a család ízlésének és étvágyának megfelelően.

A csirkehús elkészítési módjai

A csirke sokféle módon elkészíthető, leggyakoribb készítési módok:

  • sütve egészben és darabokban – különféle módon ízesítve, fűszerezve
  • töltve és sütve egészben, mellet, combot
  • rántva darabokban (a mell-részekl és a felső comb kicsontozva gyorsabban sül)
  • a csirkemell darabokban különféle zöldségekkel vagy szalonnába göngyölve
  • pörköltnek (minden rész beletehető, de lehet combból – akár kettévágba – a mell egymagában erre nem alkalmas
  • paprikásnak (mint a pörkölt).

Paprikás csirke

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 db csirkecomb (lehet egyben hagyni, de jobb szétvágni kétfelé)
  • 4 db csirkeszárny (adagoktól függően)
  • 2 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 db zöldpaprika (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
  • 1 db paradicsom (ha nincs friss, lehet mélyhűtött)
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Megjegyzés:

Egész csirkét vásárolhatsz, minden darabját felhasználhatod. A csontos részektől, mint a far-hát nagyon jó ízű lesz az étel.

Bevásárlólista

  • 4 db csirkecomb
  • 4 db csirkeszárny
  • 2 fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kis doboz tejföl

Emlékeztető: zsír, liszt, piros fűszerpaprika, só

Megjegyzések:

  • Szükség esetén – főleg télen – a zöldpaprika és paradicsom helyettesíthető még pl. eltett lecsó alapanyaggal vagy ha ez sincs, piros-arany krémmel.
  • A csirke far-hátát is felhasználhatod az étel készítéséhez. Ezek a csontos részek az ízt még javítják.
  • A képeken csirkecombokból készült ételt láthatsz.

Előkészítés

  • A csirkedarabokat átnézed, ha szükséges, megtisztítod, leöblíted és a combokat – ha úgy gondolod – ketté vágod.

    Csirkecombok kettévágva

    Csirkecombok kettévágva

  • A hagymát felaprítod.
  • A paprikát, paradicsomot megmosod. A paprikát, magházát kivéve karikákra vagy szeletekre vágod. A paradicsom héját (ha kényes vagy rá) forró vízbe mártás után lehúzod, félbe vagy kisebb darabokra vágod.

Elkészítés

  1. A hagymát zsíron üvegesre párolod. Ne pirítsd, mert akkor nem fő szét és nem sűríti a szaftot.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Vedd le a tűhelyről, tedd bele a piros paprikát, kevés vizet, keverd össze. Kész a paprikás csirke alap.
    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

    Paprikás csirke alap

    Paprikás csirke alap

  3. Tedd az alapra a húsokat, a paprikát és paradicsomot, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi a csirkedarabokat ellepi.
    Csirke lepirítása

    Csirke darabok az alapon

    Zöldpaprika, paradicsom hozzáadása

    Zöldpaprika, paradicsom hozzáadása

  4. A víz hozzátétele előtt át lehet forgatni az alapban addig, amíg a csirkedarabok felületén elszíneződés keletkezik. Ez azonban nem szükségszerű. Ha azt szeretnéd, hogy a szaft nagyon jóízű legyen, akkor csak öntsd rá a vizet.
  5. Sózd meg ízlés szerint.
  6. Fedő alatt nagyon lassan párold addig, amíg a hús megpuhul. Ne kevergesd, csak rázogasd meg időnként, mert kevergetés esetén a csirkedarabok széteshetnek. Leégni nem fog, mert elég sok folyadék van rajta.

    Párolás

    Párolás

  7. Mielőtt a csirke megfő, készítsd el a habarást. A tejfölben keverd el alaposan a lisztet, majd egy-egy evőkanál csirkelé hozzáadása után keverd át. Annyi lét adj hozzá, hogy jól önthető legyen.
  8. Amikor a csirke megpuhult, add hozzá a habarást (ezt a sűrítsi módot már megismerted a zöldbabfőzelék készítésénél). Óvatosan keverd el, rázogasd meg (ne kevergesd, mert a hús könnyen leválik a csontról) és forrald fel (ez azért kell, hogy a liszt megfőljön – különben liszt ízű lesz a szaft). Ezzel el is készült a csirkepaprikás.

    Paprikás csirke készen

    Paprikás csirke készen

Elkészítési idő:

  • Csirke, hagyma, zöldpaprika tisztítása. feldarabolása: 15 perc
  • Hagyma dinsztelése: 5 perc
  • Főzés: 45 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 75 perc

Paprikás csirke tálalása

Nokedli a leginkább hozzá illő köret (esetleg valamilyen tésztaféle, de a krumplit és rizst felejtsd el). Savanyúság nem illik hozzá. Ha mégis valami zöldfélét szeretnél, legyen fejes saláta.

Paprikás csirke tálalva 1

Paprikás csirke tálalva 1

Paprikás csirke

Paprikás csirke tálalva 2

A paprikás csirkéhez hasonlóan készíthető ételek: sertéspörkölt, gombapörkölt, paprikás krumpli (ez utóbbi kettőben a húst a gomba illetve a krumpli helyettesíti).