Tartalom:
- Általános ismeretek
- Rakott kelkáposzta
Általános ismeretek
Ebben a csoportban a levesek, főzelékek, zöldségköretek és saláták – bár ezek is tartalmaznak zöldségeket – nem szerepelnek. Ezek az ételek elkészítésük és étkezésben betöltött szerepük alapján külön ételcsoportot képeznek.
A zöldséges ételek csoportosítása
A zöldséges ételek csoportosítása többféle módon lehetséges.
Alap összetevők szerint
- Hús nélküli zöldséges ételek
- Húsos zöldséges ételek
Elkészítésük módja szerint lehetnek:
-
sült töltött zöldségek
- főzött-párolt töltött zöldségek
-
rakott zöldségek
- csőben sült (gratinírozott) zöldségek
- rántott zöldségek
- zöldségfasírtok, tócsnik
-
rizses és rizses-húsos zöldségek
- pörköltszerűen elkészített zöldségek
A zöldséges ételek alapő összetevői
- Zöldség (különféle formában)
- Hús (többnyire feldarabolva
A zöldséges ételek kiegészítői
A zöldséges ételek kiegészítő összetevői:
- darált hús
- tejbe vagy vízbe áztatott és kinyomkodott zsemle vagy fehér kenyér
- esetenként a zöldség kivájt része
- nyers tojás
- fűszerek (zöldfűszer és fűszerporok)
Az alapösszetvők megfelelő mennyiségeiből összeállított töltelék kivájt zöldségekbe téve, vagy zöldséglevélbe csavarva kiváló zöldséges ételek készíthetők.
A zöldséges ételek jellemzői
A zöldséges ételek alap összsetevője az étel fajtájából függően a zödség különféle formában, valamint különféle kiegészítők:
- töltött zöldség: puha, magos belsejű zöldségek: az étel magos belsejének eltávolítása után maradt üreges zöldségrész, ebbe kerül a töltelék
- rakott sült zöldségek: kiegészítőkkel (darált hús, rizs) lerakva, tejtöllel, reszelt sajttal lefedve, sütőben megsütve
- csőben sült zöldségek: blansírozott (előfőzött) zöldségek lerakva, besamel alapú mártással lefedve, sütőben megsütve
- rántott zöldségek: szeletekre vágva, panírozva, forró zsiradékban megsütve
- zöldségfasírtok: reszelt zöldségek fűszerezve, áztatott zsemlével, tojással masszává gyúrva, zsemlemorzsába forgatva, forró zsiradékban kisütve
- rizses és rizses-húsos zöldségek: pároltl zöldség, összekeverve darabos párolt hússal, párolt rizzsel, vagy ugyanez hús nélkül
- pörköltszerűen elkészített zöldségek: a pörköltekhez hasonló módon készülnek, pl. a gombapörkölt.
Rakott kelkáposzta
Elkészítési idő (kész pörköltből): 65 perc (ebből munka: 25 perc)
A rakott kelkáposzta hozzávalói
(4 személyre):
- 1/2 fej kelkáposzta (a másik feléből készíthetsz főzeléket – hűvös helyen vagy hűtőben egy hétig tárolhatod)
- 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva) – ha van az előző napokról maradék pörkölt, az is megfelel
- 3/4 bögre rizs
- 1 1/2 bögre húsleves (pótolhatod vízzel és házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával)
- 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
- 2 dl tejföl
- Fűszerek: só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény.
Bevásárlólista
- 1/2 fej kelkáposzta
- 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva)
- 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
- 1 kis doboz tejföl
Emlékeztető: rizs, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény
A hozzávalók előkészítése
-
A húsból pörköltet készítesz. (A módszert részletesen lásd a paprikás csirkénél.) A hagymát apróra vágod, kevés zsíron megpárolod. A tűzhelyről levéve rászórsz tetszés szerint piros fűszerpaprikát, kevés vizet adsz hozzá, hogy a paprika meg ne pörkölődjön, mert keserű lesz. Ezután hozzáteszed a darált húst, megsózod, rövid ideig párolod a kevés vízzel (amíg a hús kicsit kifehéredik), majd annyi vizet öntesz rá, hogy ellepje. Addig főzöd, míg a hús megpuhul.
-
A rizst megmosod és egy lábosba teszed. Ráöntöd a húslevest, összekevered, lefeded és kis lángon vagy fokozaton lassan forralod addig, míg a rizs felszívja a lét és megpuhul. Közben nem kevergeted. (Részletesen lásd a párolt rizsnél.)
-
A kelkáposzta külső leveleit leszeded, megmosod, megnézed, hogy belül nem hibás-e (ha igen, a hibás részt kivágod). A belső leveleket nem fontos megmosni, de ha nagyon kényes vagy rá, azt is mosd meg. Felvágod csíkokra vagy nagy kockákra. Felteszel vizet, amikor forr, beledobod a kelkáposztát és kb. 10 percig főzöd. Ha kész, leöntöd róla a vizet.
A rakott kelkáposzta elkészítése
- Egy nagyobb tűzálló tálat vékonyan kizsírozol. Az aljára teszed a rizs harmad részét. Kevés törött borssal fűszerezed. Rárakod a darált hús harmad részét, majd a kelkáposzta harmad részét. A káposztára kevés köményt teszel. Ezeket a műveleteket még kétszer megismételed, amíg az összes előkészített anyagot felhasználtad.
-
Utána ráöntöd a darált hús maradék szaftját, de egy kicsit félre teszel belőle. Az elkészített étel tetejét tejföllel megkened és a félretett pörköltszaftot ráöntögeted (így lesz szép a teteje).
- A sütőbe teszed kb. 180 fokon átsütöd. Ez 20 -25 percig tart, mivel minden előre meg van főzve, csak jól át kell melegíteni.
Elkészítési idő (kész pörköltből):
- Rizs és kelkáposzta előfőzése: 25 perc
- Rétegek lerakása: 15 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 65 perc (ebből munka: 25 perc)
A rakott kelkáposzta tálalása
Adagokban tányérokra szeded, még egy kis tejfölt is tehetsz a tetejére.
Hasonló módon készíthetsz rakott zoldségeket brokkoliból vagy karfiolból.