FI 8. Zöldséges ételek

Tartalom:

  • Általános ismeretek
  • Rakott kelkáposzta

 

Általános ismeretek

Ebben a csoportban a levesek, főzelékek, zöldségköretek és saláták – bár ezek is tartalmaznak zöldségeket – nem szerepelnek. Ezek az ételek elkészítésük és étkezésben betöltött szerepük alapján külön ételcsoportot képeznek.

A zöldséges ételek csoportosítása

A zöldséges ételek csoportosítása többféle módon lehetséges.

Alap összetevők szerint

  • Hús nélküli zöldséges ételek
  • Húsos zöldséges ételek

Elkészítésük módja szerint lehetnek:

  • sült töltött zöldségek
  • főzött-párolt töltött zöldségek
  • rakott zöldségek
  • csőben sült (gratinírozott) zöldségek
  • rántott zöldségek
  • zöldségfasírtok, tócsnik
  • rizses és rizses-húsos zöldségek
  •  pörköltszerűen elkészített zöldségek

A zöldséges ételek alapő összetevői

  • Zöldség (különféle formában)
  • Hús (többnyire feldarabolva

A zöldséges ételek kiegészítői

A zöldséges ételek kiegészítő összetevői:

  • darált hús
  • tejbe vagy vízbe áztatott és kinyomkodott zsemle vagy fehér kenyér
  • esetenként a zöldség kivájt része
  • nyers tojás
  • fűszerek (zöldfűszer és fűszerporok)

Az alapösszetvők megfelelő mennyiségeiből összeállított töltelék kivájt zöldségekbe téve, vagy zöldséglevélbe csavarva kiváló zöldséges ételek készíthetők.

A zöldséges ételek jellemzői

A zöldséges ételek alap összsetevője az étel fajtájából függően a zödség különféle formában, valamint különféle kiegészítők:

  • töltött zöldség: puha, magos belsejű zöldségek: az étel magos belsejének eltávolítása után maradt üreges zöldségrész, ebbe kerül a töltelék
  • rakott sült zöldségek: kiegészítőkkel (darált hús, rizs) lerakva, tejtöllel, reszelt sajttal lefedve, sütőben megsütve
  • csőben sült zöldségek: blansírozott (előfőzött) zöldségek lerakva, besamel alapú mártással lefedve, sütőben megsütve
  • rántott zöldségek: szeletekre vágva, panírozva, forró zsiradékban megsütve
  • zöldségfasírtok: reszelt zöldségek fűszerezve, áztatott zsemlével, tojással masszává gyúrva, zsemlemorzsába forgatva, forró zsiradékban kisütve
  • rizses és rizses-húsos zöldségek: pároltl zöldség, összekeverve darabos párolt hússal, párolt rizzsel, vagy ugyanez hús nélkül
  • pörköltszerűen elkészített zöldségek: a pörköltekhez hasonló módon készülnek, pl. a gombapörkölt.

 

Rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta

Elkészítési idő (kész pörköltből): 65 perc (ebből munka: 25 perc)

A rakott kelkáposzta hozzávalói

(4 személyre):

  • 1/2 fej kelkáposzta (a másik feléből készíthetsz főzeléket – hűvös helyen vagy hűtőben egy hétig tárolhatod)
  • 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva) – ha van az előző napokról maradék pörkölt, az is megfelel
  • 3/4 bögre rizs
  • 1  1/2  bögre húsleves (pótolhatod vízzel és házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával)
  • 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
  • 2 dl tejföl
  • Fűszerek: só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény.

Bevásárlólista

  • 1/2 fej kelkáposzta
  • 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva)
  • 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
  • 1 kis doboz tejföl

Emlékeztető: rizs, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény

A hozzávalók előkészítése

  • A húsból pörköltet készítesz. (A módszert részletesen lásd a paprikás csirkénél.) A hagymát apróra vágod, kevés zsíron megpárolod. A tűzhelyről levéve rászórsz tetszés szerint piros fűszerpaprikát, kevés vizet adsz hozzá, hogy a paprika meg ne pörkölődjön, mert keserű lesz. Ezután hozzáteszed a darált húst, megsózod, rövid ideig párolod a kevés vízzel (amíg a hús kicsit kifehéredik), majd annyi vizet öntesz rá, hogy ellepje. Addig főzöd, míg a hús megpuhul.

    Sertés pörkölt

    Sertés pörkölt

  • A rizst megmosod és egy lábosba teszed. Ráöntöd a húslevest, összekevered, lefeded és kis lángon vagy fokozaton lassan forralod addig, míg a rizs felszívja a lét és megpuhul. Közben nem kevergeted. (Részletesen lásd a párolt rizsnél.)

    Párolt rizs

    Párolt rizs

  • A kelkáposzta külső leveleit leszeded, megmosod, megnézed, hogy belül nem hibás-e (ha igen, a hibás részt kivágod). A belső leveleket nem fontos megmosni, de ha nagyon kényes vagy rá, azt is mosd meg. Felvágod csíkokra vagy nagy kockákra. Felteszel vizet, amikor forr, beledobod a kelkáposztát és kb. 10 percig főzöd. Ha kész, leöntöd róla a vizet.

    Párolt kelkáposzta

    Párolt kelkáposzta

A rakott kelkáposzta elkészítése

  • Egy nagyobb tűzálló tálat vékonyan kizsírozol. Az aljára teszed a rizs harmad részét. Kevés törött borssal fűszerezed. Rárakod a darált hús harmad részét, majd a kelkáposzta harmad részét. A káposztára kevés köményt teszel. Ezeket a műveleteket még kétszer megismételed, amíg az összes előkészített anyagot felhasználtad.
    1. réteg

    1. réteg

    2. réteg

    2. réteg

  • 3. réteg

    3. réteg

    Utána ráöntöd a darált hús maradék szaftját, de egy kicsit félre teszel belőle. Az elkészített étel tetejét tejföllel megkened és a félretett pörköltszaftot ráöntögeted (így lesz szép a teteje).

    4. réteg

    4. réteg

    5. réteg

    5. réteg

    6. réteg

    6. réteg

    Fedő réteg

    Fedő réteg

  • A sütőbe teszed kb. 180 fokon átsütöd. Ez 20 -25 percig tart, mivel minden előre meg van főzve, csak jól át kell melegíteni.
Sütés után

Sütés után

Elkészítési idő (kész pörköltből):

  • Rizs és kelkáposzta előfőzése: 25 perc
  • Rétegek lerakása: 15 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 65 perc (ebből munka: 25 perc)

A rakott kelkáposzta tálalása

Adagokban tányérokra szeded, még egy kis tejfölt is tehetsz a tetejére.

Rakott kelkáposzta tálalva

Rakott kelkáposzta tálalva

Hasonló módon készíthetsz rakott zoldségeket brokkoliból vagy karfiolból.