Tartalom:
- Általános ismeretek
- Tojásos nokedli
Általános ismeretek
A tésztafélék csoportosítása
A tésztaféléket 3 nagy csoportra oszthatjuk:
- Gyúrt tészták
- Kevert tészták
- Kelt tészták.
Ebben a leckében a kevert tésztákról lesz szó. Ennek oka egyrészt, hogy köretként is felhasználható, másrészt a gyúrt tésztákat általában készen vásároljuk.
Az itt tárgyalt ételcsoportnak egyetlen közös jellemzője, hogy alaptésztájukat keveréssel állítjuk össze, azért étel csoportonként foglalom össze a közös jellemzőket. Az ételcsoportok:
- Palacsinták
- Galuskák
- Morzsák
- Egyéb kevert tészták
Palacsinták
A palacsintákon belül is különféle alcsoportok vannak. Ezek a következők:
- hagyományos palacsinták
- csúsztatott palacsinták
- francia palacsinták
- amerikai palacsinta
Hagyományos palacsinták:
Alapanyagaik:
- tojás
- tej vagy tej és szódavíz
- só
Egyes leírásokban kevés cukor is szerepel, de én soha nem teszek bele, mert cukor nélkül bizosan nem ragad rá a palacsintasütőre.
A sütés történhet:
- olajban (napraforgóolaj megelel a célnak)
- zsírban
- vajban
- zsír és vaj keverékében.
Galuskák (nokedlik)
Általában sós alapízú készítmények. Legegyszerűbb formája a Köretek c. leckében megismert nokedli. (Most nézd át újra!). A kevert tésztában kevesebb a tojás, vízzel készül és sűrűbb, mint a palacsinta. Formázása szaggatóval történjen (egyesével, késsel nagyon hosszadalmas, hacsak nem óriás galuskát kívász készíteni) rögtön a kifőzővízbe. A megfőtt galuskából (nokedliből) többféle étel készíthető, például tojásos nokedli, juhtúrós galuska (sztrapacska és tésztája reszelt krumplit is tartalmaz), galuska köret (akár petrezselyemmel vagy kaporral).
Morzsafélék
Az alkotókból készült kevert, kezdetben palacsinta sűrűségű masszát (amely liszt vagy búzadara alapú és a tojások fehérje hab formájában kerül bele)serpenyőben forgatva megsütjük és különféle lekvárokkal tálaljuk.
Tojásos nokedli
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók:
A tojásos nokedlihez:
- 25 dkg liszt
- 2 + 4 tojás
- 1 dl hideg víz
- 2 dkg vaj
- só
A salátához:
- 2 db fejes saláta
- 1 db citrom leve
- 2 evőkanál cukor
Bevásárló lista
- 25 dkg liszt
- 6 db tojás
- 2 dkg vaj
- 2 db nagyobb fejes saláta
- 1 db citrom
Emlékeztető: cukor
Megjegyzés:
Legyen egy nokedli-szaggatód, mert kézzel szaggatni nagyon hosszadalmas.
Előkészítés:
- Tegyél fel egy nagyobb (3 – 4 literes fazékban vizet. Tégy bele 1 evőkanál sót. Amikorra a víz felforr, a galuska tésztájával is kész leszel.
- Mosd meg a salátát és szedd le a külső leveleket. A belsejét cikkekre vágd fel.
- Készítsd el a salátalevet: egy bögrébe beleteszed a 3 evőkanál cukrot, a citromlét és 1 dl vizet. Keverd össze. Amikor a cukor feloldódott, kóstold meg, és ízlés szerint javíts rajta.
Tojásos nokedli készítése
- Üsd le egy tálba a 2 db tojást. Add hozzá a hideg vizet és a sózd meg. Tedd hozzá részletekben a lisztet. Ne a mennyiségre figyelj, hanem arra. hogy a tészta közepes keménységű, jól szaggatható legyen. Csak annyira keverd össze, hogy a tészta homogén legyen, de nem kell (sőt nem is jó) hosszasan kevergetni.
- Amikor forr a víz, tedd a fazék tetejére a galuska-szaggatót és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a galuskát a forrásban levő vízbe. Ha nagyobb mennyiséget készítesz, több adagban főzd ki. Tarts a fazékban egy fakanalat és közben keverd meg az edény aljára leesett tésztát. Az alaptésztáról bővebben itt olvashatsz.
- Amikor kész vagy a szaggatással, keverd át ismét. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, meg is főttek (és még kiszedve is tovább főnek).
- Egy szűrőkanállal szedd ki egy lábosba, amelyben előzőleg 1-2 dkg vajat megolvasztottál. Keverd össze.
- A 4 db tojást üsd le egy kisebb tálba és keverd össze.
- A galuskára öntöd és megsózod. A ráöntött tojásmassza alul elkezd megszilárdulni, de fent még nem, ezért egy lapáttal folyamatosan emelgetni kell a félig megszilárdult alsó réteget. Akkor van kész, amikor a tojás egész mennyisége félig megszilárdult a galuskákon. A tojásnak nem szabad rántotta-szerűnek lennie.
- Azonnal tálald, mert melegíteni nem nagyon jó.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Nokedli kikeverése: 5 perc
- Nokedli kifőzése: 10 perc
- Tojás rásütése: 5 perc
Összesen: 35 perc
A tojásos nokedli tálalása
Ha csak úgy a tányérra teszed ezt az ételt, elég unalmasan néz ki. Feldobhatod, ha aláteszel néhány salátalevelet, snidlinget vagy petrezselyemzöldet szórsz a tetejére. A citromlével, cukorral elkészített salátát külön tányéron tálald. Elkészítését megtalálod a Saláták c. fejezetben
Hasonló módon készíthetsz petrezselymes vagy kapros nokedlit.
A nokedli felhasználása
A nokedli felhasználható:
- főételként
- köretként egyes pörkölt és paprikás ételekhez (pl. a paprikás csirkéhez is).