Középhaladó online befőző tanfolyam: egy rendszer része. Olyan ismereteket tartalmaz, amelyek segítségével a befőzés (beleértve a szorosan hozzá kapcsolódó ismereteket is) – középszinten – minden előzetes ismeret nélkül elsajátítható. Maga a rendszer három szintű ismeretanyagot foglal magában: kezdő-, középhaladó- és haladó szintűt, amelyekből jelenlegi befőzési ismereteid tudatában választhatod ki a neked való szintet. Minden tanfolyam az előző szintet vagy szinteket is magában foglalja, tehát nem feltételez meglévő ismereteket.
A rendszer tanfolyamai
A rendszer a következő tanfolyamokból épül fel:
- BK Kezdő online befőző tanfolyam
- BKH Középhaladó befőző tanfolyam
- BH Haladó tartósító tanfolyam
A BKH Középhaladó online befőző tanfolyam felépítése
1.Modul:
- BKH 1. Bevezetés
2. Modul: Konyhai alapismeretek
- BKH 2.01 A befőzés elméleti kérdései
- BKH 2.02 A befőzés megtervezése
- BKH 2.03 A befőzés szabályai és módszerei
- BKH 2.04 A befőzés alapműveletei
- BKH 2.05 Friss élelmiszerek tárolása
- BKH 2.06 Fagyasztás
3. Modul: Tavaszi befőzés
- BKH 3.01 Eper
- BKH 3.02 Cseresznye
- BKH 3.03 Medvehagyma
4. Modul: Nyári befőzés
- BKH 4.01 Meggy
- BKH 4.02 Bodza
- BKH 4.03 Sárgabarack
- BKH 4.04 Málna
- BKH 4.05 Ribizli
- BKH 4.06 Őszibarack
- BKH 4.07 Paradicsom
- BKH 4.08 Lecsó
- BKH 4.09 Füge
- BKH 4.10 Cukkini, spárgatök
- BKH 4.11 Zöldborsó, zöldbab, fejtősbab
- BKH 4.12 Szeder – ami a fán terem
5. Modul: Őszi befőzés
- BKH 5.01 Szilva
- BKH 5.02 Körte
- BKH 5.03 Birsalma
- BKH 5.04 Sütőtök
- BKH 5.05 Áfonya
- BKH 5.06 Fekete szeder
- BKH 5.07 Zöldségek vegyesen
6. Modul: Téli befőzés
- BKH 6.01 Alma
- BKH 6.02 Narancs
A leckék általános felépítése
Általános ismeretek
Az adott anyag befőzése
- Előkészítés befőzéshez
- Befőtt
- Dzsem
- Lekvár
- Fagyasztás
Kiegészítő anyagok
- Fogalmak
- Ellenőrző kérdések
- Gyakorlati tanácsok
Gyakorlat
Általános ismeretek
Az általános ismeretek olyan tudnivalókat tartalmaznak, ami megkönnyíti a befőzés megszervezését, a befőzött dolgok elkészítését – sőt meg is gyorsítja azt.
Receptek
A receptek kiválasztása:
A receptek kiválasztásánál arra törekedtem, hogy különféle befőzési technikák szerepeljenek bennük, azaz elkészítésük után minél szélesebb körű ismeretanyag birtokába juss.
Jellemzőik:
- kipróbáltak
- egy jól bevált séma szerint készültek
- részletesek, felhívja a figyelmet a buktatókra
- a megértéshez megfelelő számú képet is tartalmaznak.
A receptek szerkezete:
A recept megnevezése
- Hozzávalók, bevásárlólista
- Előkészítő munkák
- Az befőzött termék elkészítése és az elkészítéshez szükséges idő
- A befőzött termék tárolása, felhasználása
Kiegészítő anyagok
A kiegészítő anyagok fogalommeghatározásokat, a tanultakra vonatkozó ellenőrző kérdéseket és a gyakorlati munkához kapcsolódó gyakorlati tanácsokat tartalmaznak.
Gyakorlatok
A gyakorlati rész lényegében a receptek elkészítésére vonatkozó javaslatokat tartalmazza, egyes esetekben teret engedve bizonyos kombinációknak és a kreativitásnak.
Munkavégzés
A munkát kényelmesen, saját időbeosztással, a saját konyhádban végezheted el és elvégzése alatt (nincs időkorlát) e-mailen történő kommunikációval – amennyiben igényled – segítségedre leszek. Minden ismeretet átadok neked, ami birtokomban van. Semmit nem fogok elhallgatni. A befőzés 1 év után ismétlődik, ezért legalább egy évig tart. Tárolóhelyedtől, szervezési készségedtől és a fogyasztástól függően ez alatt az egy év alatt szabadon kiválaszthatod, hogy mit készítesz el a megadott termékek közül. Utána, a következő évben megismételheted, sort keríthetsz más befőzni valókra, vagy tovább léphetsz a következő tanfolyamra, ahol további ismereteket szerezhetsz és további receptek alapján újabb alapanyagok vagy újabb termékek elkészítésében szerezhetsz jártasságot.
A tanfolyamot itt tudod megvásárolni.
Tartalomjegyzék