Haladó online befőző tanfolyam: egy rendszer része. Olyan ismereteket tartalmaz, amelyek segítségével a befőzés (beleértve a szorosan hozzá kapcsolódó ismereteket is) – haladó szinten – minden előzetes ismeret nélkül elsajátítható. Maga a rendszer három szintű ismeretanyagot foglal magában: kezdő-, középhaladó- és haladó szintűt, amelyekből jelenlegi befőzési ismereteid tudatában választhatod ki a neked való szintet. Minden tanfolyam az előző szintet vagy szinteket is magában foglalja, tehát nem feltételez meglévő ismereteket.
A rendszer tanfolyamai
A rendszer a következő tanfolyamokból épül fel:
- BK Kezdő online befőző tanfolyam
- BKH Középhaladó befőző tanfolyam
- BH Haladó tartósító tanfolyam
A BH Haladó online befőző tanfolyam felépítése
1.Modul:
- BH 1. Bevezetés
2. Modul: Konyhai alapismeretek
- BH 2.01 A tartósítás elméleti kérdései
- BH 2.02 A tartósítás megtervezése
- BH 2.03 Friss élelmiszerek tárolása
- BH 2.04 Befőzés
- BH 2.05 Fagyasztás
- BH 2.06 Ivólevek, szörpök készítése
- BH 2.07 Savanyítás, fermentálás
- BH 2.08 Szárítás, aszalás
- BH 2.09 Tartósítás folyadékokban
3. Modul: Tavaszi befőzés
- BH 3.01 Eper
- BH 3.02 Cseresznye
- BH 3.03 Medvehagyma
4. Modul: Nyári befőzés
- BH 4.01 Meggy
- BH 4.02 Bodza
- BH 4.03 Sárgabarack
- BH 4.04 Málna
- BH 4.05 Ribizli
- BH 4.06 Őszibarack
- BH 4.07 Paradicsom
- BH 4.08 Lecsó
- BH 4.09 Füge
- BH 4.10 Cukkini, spárgatök
- BH 4.11 Zöldborsó, zöldbab, fejtősbab
- BH 4.12 Szeder – ami a fán terem
- BH 4.13 Uborka
- BH 4.14 Padlizsán
- BH 4.15 Paprika
- BH 4.16 Fűszernövények
5. Modul: Őszi befőzés
- BH 5.01 Szilva
- BH 5.02 Körte
- BH 5.03 Birsalma
- BH 5.04 Sütőtök
- BH 5.05 Áfonya
- BH 5.06 Fekete szeder
- BH 5.07 Zöldségek vegyesen
- BH 5.08 Káposzta
- BH 5.09 Cékla
- BH 5.10 Csipkebogyó
6. Modul: Téli befőzés
- BH 6.01 Alma
- BH 6.02 Narancs
A Haladó online befőző tanfolyam leckéineik általános felépítése
Általános ismeretek
Az adott anyag befőzése, tartósítása
(az alábbi felsorolásból a szokásosak)
- Előkészítés befőzéshez
- Befőtt
- Dzsem
- Lekvár
- Fagyasztás
- Ivólé, szörp
- Savanyított anyag
- Szárított, aszalt anyag
Kiegészítő anyagok
- Fogalmak
- Ellenőrző kérdések
- Gyakorlati tanácsok
Gyakorlat
Általános ismeretek
Az általános ismeretek olyan tudnivalókat tartalmaznak, ami megkönnyíti a befőzés megszervezését, a befőzött dolgok elkészítését – sőt meg is gyorsítja azt.
Receptek
A receptek kiválasztása:
A receptek kiválasztásánál arra törekedtem, hogy különféle befőzési technikák szerepeljenek bennük, azaz elkészítésük után minél szélesebb körű ismeretanyag birtokába juss.
Jellemzőik:
- kipróbáltak
- egy jól bevált séma szerint készültek
- részletesek, felhívja a figyelmet a buktatókra
- a megértéshez megfelelő számú képet is tartalmaznak.
A receptek szerkezete:
A recept megnevezése
- Hozzávalók, bevásárlólista
- Előkészítő munkák
- Az befőzött, tartósított termék elkészítése és az elkészítéshez szükséges idő
- A befőzött, tartósított termék tárolása, felhasználása
Kiegészítő anyagok
A kiegészítő anyagok fogalommeghatározásokat, a tanultakra vonatkozó ellenőrző kérdéseket és a gyakorlati munkához kapcsolódó gyakorlati tanácsokat tartalmaznak.
A Haladó online befőző tanfolyam gyakorlatai
A gyakorlati rész lényegében a receptek elkészítésére vonatkozó javaslatokat tartalmazza, egyes esetekben teret engedve bizonyos kombinációknak és a kreativitásnak.
Munkavégzés
A munkát kényelmesen, saját időbeosztással, a saját konyhádban végezheted el és elvégzése alatt (nincs időkorlát) e-mailen történő kommunikációval – amennyiben igényled – segítségedre leszek. Minden ismeretet átadok neked, ami birtokomban van. Semmit nem fogok elhallgatni. A befőzés 1 év után ismétlődik, ezért legalább egy évig tart. Tárolóhelyedtől, szervezési készségedtől és a fogyasztástól függően ez alatt az egy év alatt szabadon kiválaszthatod, hogy mit készítesz el a megadott termékek közül. Utána, a következő évben megismételheted, sort keríthetsz más befőzni valókra és most már önállóan újabb termékek elkészítésében szerezhetsz jártasságot.
A tanfolyamot itt vásárolhatod meg.
Tartalomjegyzék
Modulok
B1. Bevezetés
Lecke
B2. Általános ismeretek
Leckék
B3. Tavaszi befőzés
Leckék
B4. Nyári befőzés
Leckék
- BH 4.01 Meggy
- BH 4.02 Bodza
- BH 4.03 Sárgabarack
- BH 4.04 Málna
- BH 4.05 Ribizli
- BH 4.06 Őszibarack
- BH 4.07 Paradicsom
- BH 4.08 Paprika és paradicsom
- BH 4.09 Füge
- BH 4.10 Cukkini és spárgatök
- BH 4.11 Zöldborsó, zöldbab, fejtős bab fagyasztása
- BH 4.12 Szeder – ami eperfán terem
- BH 4.13 Uborka
- BH 4.14 Padlizsán
- BH 4.15 Paprika
- BH 4.16 Fűszernövények